Za i protiv pohrane u oblaku (Cloud Backup)

Prednosti i mane sigurnosnog kopiranja u oblaku vrlo je zanimljiva tema, a većina onoga što čitate na mreži, ako ne i većina, je samo oglašavanje za usluge sigurnosnog kopiranja u oblaku. Nedostaci sigurnosnog kopiranja u oblaku uključuju sve kritične probleme oko oblaka, kao što su spor oporavak, zaključavanje davatelja usluga, mnogo veći trošak od samostalnog hostinga u mnogim slučajevima i problemi sa sigurnošću u oblaku. U ovom ćemo postu sažeti prednosti sigurnosnog kopiranja u oblaku, pogledajte gornji članak za popis nedostataka.
Prednost #1:
Geografska diversifikacija Riječ diversifikacija često se koristi u odnosu na strategije financijskih ulaganja, a opća preporuka je "ne stavljajte sva jaja u jednu košaru". Ne znam za tebe, ali uvijek stavim sva jaja u frižider, na jednom mjestu, da saznam koliko jaja imam. Prelako je zaboraviti na jaja u podrumskom frižideru, zar ne? I to nas dovodi u stvarni svijet. Da, možete kupiti 1.239 dionica umjesto da sav novac stavite u jednu dionicu, to je priča o guruima financijskih ulaganja. Međutim, ako sav svoj novac uložite u jednu akciju, postoji samo jedna akcija za praćenje i promatranje. Kakav bi bio vaš dan da morate pratiti 1239 tvrtki?
Dakle, prednost #1 sigurnosne kopije oblaka također je nedostatak. Lijepo je imati svoje podatke u 55 podatkovnih centara. Ako jedan od njih izgori, još uvijek imate 54 za vratiti. Ako si to možete priuštiti i ako si možete priuštiti praćenje i održavanje procesa 55 sigurnosnih kopija na daljinu. Da, to nije samo odluka o kupnji koja se temelji na dostupnom proračunu, geografskoj diversifikaciji ili diversifikaciji bilo koje lokacije, također zahtijeva puno posla.
A "rad košta", rekao je vrlo važan financijski guru, zaboravio sam njegovo ime. Osim radne snage, slanje podataka na mnoge ciljeve također bi naprezalo vaše poslužitelje i internetsku vezu. Osim toga, mnoge tvrtke u oblaku primjenjuju naknade za pristup; stoga, ako želite izvršiti sigurnosne kopije u mnogim podatkovnim centrima, režijski troškovi bit će prilično značajni, a da ne spominjemo dodatni rad potreban za upravljanje i održavanje procesa.
Prednost #2:
Zaštita od lokalnih rizika Čujemo o zaštitnom pravilu 3-2-1, uključujući razne super skupe ruske rezervne tvrtke, koje tvrde da su američke, švicarske ili europske kada očito nisu. Da, stol bi ti mogao gorjeti. Zlonamjerni zaposlenik može izbrisati važne datoteke. Ransomware može izbrisati vaše datotečni poslužitelje. Vaše dijete (ili štene ako ste vegetarijanac) može povraćati na vanjskom tvrdom disku. Sve su to dobri razlozi za sigurnosno pokretanje sigurnosne podloge na udaljenom mjestu, kao što je oblak, barem na površini.
Međutim, prednost #2 sigurnosne kopije oblaka također je nedostatak. Zamislite ovu situaciju. Zabrinuti ste da će ransomware izbrisati vaš datotečni poslužitelj. Ali čak i ako vaša tvrtka ima 10.000 zaposlenika i prihod od milijardu dolara, još uvijek je mala u usporedbi s Microsoftom ili Googleom ili mjestom na koje planirate pohraniti sigurnosnu kopiju u oblaku. Kriminalci nisu glupi; inače bi se postrojili kako bi dobrovoljno otišli u zatvor, gdje su hrana i zdravstvena skrb zauvijek zajamčeni besplatno.
Cyber-kriminalci vole vrebati velike ribe. U budućnosti će se sigurnosni propusti vjerojatno usredotočiti prvenstveno na velike platforme u oblaku, jer će se ovdje nalaziti većina unosnih podataka. Da je sav novac u jednoj banci, kamo bi lopovi otišli? Ransomware ipak funkcionira jednako dobro u Microsoftovim podatkovnim centrima. Linux ima greške, kao i Microsoft Windows. Stoga bi moglo biti iluzorno misliti da je vaša pohrana sigurnosne kopije u oblaku sigurnija od lokalne pohrane, osim ako ne radite u centru Baltimorea ili drugim zonama kriminala. Zlonamjerni zaposlenici također mogu izbrisati datoteke u oblaku i to vrlo inteligentno, izbjegavajući neko vrijeme otkrivanje. Ako netko želi nauditi, često uspije jer zloupotrebljava naše povjerenje. Osim toga, imaju dovoljno vremena da pripreme svoj iznenadni napad, a da mi nemamo pojma što će se dogoditi.
Osim toga, centri u oblaku s vremena na vrijeme izgaraju, kao u slučaju požara podatkovnog centra OVH, zbog čega su mnoge tvrtke ostale bez sigurnosne kopije jer su mislile da su njihovi podaci u oblaku nekako "automatski" sigurnosno kopirani i zaštićeni. Izvršni direktor OVH objasnio im je da stvari nisu baš onakve kakve su pretpostavljali..... Korist #3: Ne morate
kupiti pohranu ili infrastrukturu Poslovni insajder mi je rekao koliko bolno

i dugotrajno može biti dobiti infrastrukturu za veliku tvrtku. "Puno je lakše staviti ga na kreditnu karticu i platiti Amazonove usluge", rekla mi je. To jednostavno znači da neke tvrtke daju prednost novčanoj potrošnji za iznajmljivanje usluga Amazonu i interno kažnjavaju kupnju infrastrukture nerazumnim odgađanjem zahtjeva za kupnju. U mnogim slučajevima ovo je više primjer lošeg upravljanja nego prednost pohrane sigurnosnih kopija u oblaku.
Istina je da ako imate malu web stranicu za pokretanje, jeftinije je, lakše i brže unajmiti mali virtualni stroj na Amazonu ili drugom i tamo ga ugostiti. Nema potrebe za pružanjem skupog hardvera koji treba raditi 24 sata dnevno i brinuti se o internetskoj vezi itd. Međutim, to je samo mali dio Amazonovih kupaca. Velike tvrtke obično imaju puno podataka za rješavanje i moraju dugo raditi s tim podacima.
Je li to kratkoročno razmišljanje, a ne pažljivo dugoročno planiranje? Valjda. Velikim tvrtkama, posebno, bilo bi bolje upravljati svojom unutarnjom infrastrukturom, jer obrađuju mnogo podataka, što također zahtijeva veliku propusnost za pristup i izlazak iz oblaka, što opet uključuje skrivene naknade ako se to radi u oblaku treće strane.
Možda je ono što velikim tvrtkama treba interni privatni oblak, koji nudi iste prednosti kao Microsoftov ili Amazonov oblak, ali je u potpunom vlasništvu i lokalno. Osobno mislim da je to najvjerojatniji scenarij za budućnost, jer se svi troškovi infrastrukture s vremenom smanjuju: tvrdi diskovi, CPU-ovi, internetske naknade itd. Sve je lakše upravljati vlastitim privatnim oblakom jer se povezani troškovi s vremenom smanjuju. Prije nego što to učinite, inteligentno poduzeće ponudit će jednostavno i sigurno rješenje za postavljanje vlastitog privatnog oblaka, ali interno, nudeći iste pogodnosti fleksibilnosti u vlastitim uredima. A Microsoft i Amazon će izgubiti veliki broj velikih korporativnih kupaca. Je li ovo točno predviđanje ili naivna fantazija? Vrijeme će pokazati.
I tako je prednost #3 sigurnosne kopije oblaka također loša strana: iako je istina da ne morate kupiti infrastrukturu, u mnogim slučajevima korištenja, to je dugoročno zapravo loš izbor. Većinu vremena, isplativije je biti vlasnik kuće nego stanar. Najbolji primjer je tržište nekretnina, ali naravno sve ovisi o točnim okolnostima.
Prednost #4: Ne morate biti
stručnjak za pravilnu zaštitu svojih podataka Čini se jednostavnim. Stavite sigurnosne kopije u oblak i prestanite se brinuti, i počnite živjeti..., mislim na rad. To vrijedi do određene točke. Zamislite situaciju vrlo starije osobe, koja ima, recimo, tehničke poteškoće i koja mora zaštititi svoje dokumente od lokalnih rizika, poput gore opisanih. Bolje je nego ništa poslati dokumente u oblak. Međutim, takva osoba ne bi u potpunosti razumjela posljedice ovog izbora, barem ne bez opsežnog savjetovanja s stručnjakom za industriju. Slanje podataka u oblak može izložiti kupca rizicima privatnosti i sigurnosti. Iako oblak nudi zaštitu od lokalnih požara i prirodnih katastrofa, na primjer, izbor pohranjivanja podataka drugdje ima i druge potencijalne posljedice.
Što se događa ako hakeri imaju pristup informacijama u oblaku? Hoće li vas tvrtka za računalstvo u oblaku obavijestiti o kršenju? Je li to dužno učiniti? Hoće li? Jesu li računi u oblaku možda nepotrebno izloženi javnosti? Imaju li vlade (lokalne ili strane) ili druge treće strane pristup podacima? Svi znamo da se kibernetička zaštita može ponuditi samo u određenoj mjeri i da su pružatelji usluga u oblaku glavne mete hakera.
Zato sigurnosnu kopiju oblaka vidim kao prednost #4, ali i lošu stranu. Ako se osjećate kao da niste stručnjak i želite koristiti oblak jer vam se čini "lakšim" i "prikladnijim", problem može biti u tome što niste stručnjak. Možda stvarno trebate prikupiti dodatne informacije, procijeniti druge opcije i saznati sve uključene rizike. Jedna pogreška koju često vidim je ideja da je ne raditi nešto sigurnije od toga. Na primjer, nekorištenjem oblaka je sigurnije ili nekorišteti oblak nije sigurno. Istina je da obje opcije dolaze s rizicima: ako koristite oblak, postoji hrpa rizika, a ako ne koristite oblak, postoje i drugi rizici za upravljanje. I često se isti rizici pojavljuju u svim opcijama koje možete odabrati.
Sigurnosno kopiranje
u oblaku: Da ili ne? Dakle, je li to vrijedno toga?
Vjerojatno ste došli na ovu web stranicu pitajući se što je zapravo sigurnosna kopija oblaka, je li to mudar izbor i koje rizike podrazumijeva. Ispada da sigurnosna kopija oblaka dolazi s mnogo rizika, a ne korištenje također dolazi puno rizika. Neki rizici su slični, drugi su različiti. Rizici ransomwarea, na primjer, mogu biti veći interno nego u oblaku ili veći u oblaku nego interno.
Zašto je to tako? Jer to ovisi o zaštiti od ransomware-a i iskustvu koje imate interno. To također ovisi o davatelju usluga sigurnosnog kopiranja u oblaku koji razmatrate. Jesu li to glavne mete cyber kriminalaca? Ako mislite da su vaši podaci sigurniji interno nego u javnom oblaku, vjerojatno ima neke istine u tome. Ili možda griješite, precjenjujete svoje vještine i konfiguraciju računalne sigurnosti. Tko zna?
Vidite, ovaj članak je više o pitanjima nego o odgovorima. Je li sigurnosno kopiranje u oblaku pametan izbor ovisi o vašoj jedinstvenoj situaciji i budućem smjeru (cloud backup vendor). Vaše poslovanje danas ima određene potrebe, ali kako će se te potrebe razvijati u budućnosti? Najbolje je razgovarati o potrebama pohrane u oblaku s iskusnom tvrtkom za sigurnosno kopiranje u oblaku koja također radi s "offline" sigurnosnim kopijama i privatnim oblacima. Naravno, postoje mnogi pružatelji usluga u oblaku i IT pružatelji usluga koji rade s pružateljima usluga u oblaku. Ali hoće li ti dati nezavisne savjete? Budući da će od vas primati unosne mjesečne provizije ako se prijavite za plan u oblaku, možete se kladiti da će vas pokušati gurnuti prema planu u oblaku, iako bi bilo bolje da ga ne koristite.
Dečki u BackupChainu rado će vam pomoći i razgovarati o vašim potrebama. Možda biste mogli ponovno koristiti dijelove postojeće farme poslužitelja i postaviti privatni oblak? Možda je bolje koristiti davatelja usluga pohrane u oblaku. U svakom slučaju, mogu postaviti prava pitanja koja će vam pomoći da pronađete pravu hibridnu sigurnosnu kopiju oblaka (cloud backup service).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Je li Hyper-V bolji od VMwarea?

HYPER-V SIGURNOSNA KOPIJA I REPLIKACIJA: ŠTO JE NAJBOLJE?