HYPER-V SIGURNOSNA KOPIJA I REPLIKACIJA: ŠTO JE NAJBOLJE?

Hyper-V sigurnosna kopija i Hyper-V replikacija važne su strategije za Hyper-V zaštitu. Međutim, postoje neke kritične razlike između njih dvoje koje treba razumjeti kako bi se postavila učinkovita hyper-V strategija sigurnosnog kopiranja. Iako obje metode pružaju neki oblik dupliciranja za virtualne strojeve, ali cilj svake strategije je sasvim drugačiji.

JE LI HYPER-V REPLIKACIJA ISTA KAO I HYPER-V BACKUP?

Hyper-V replikacija je u osnovi čin izvođenja VM kopije s jednog poslužitelja na drugi. Repliciranje pomiče sve, od fizičkog domaćina A do B. Ako koristite Hyper-V repliku, taj će se proces odvijati na razini sektora svakih 15 minuta. Zvuči kao sjajna ideja, ali postoje nedostaci ove vrste "sigurnosne kopije", naime, to nije prava sigurnosna kopija. Ova vrsta kopije VM-a, a posebno vrste Hyper-V Replika, nije dosljedna padu ili dosljedna ocjena aplikacije hyper-V sigurnosne kopije. Hyper-V Backup je mnogo napredniji rezervni mehanizam, ali također zahtijeva više posla za obavljanje.

JE LI HYPER-V BACKUP BOLJI OD HYPER-V REPLIKE?

Hyper-V Backup je proces u kojem domaćin posebno govori VM-u da se pripremi za sigurnosno kopiranje uživo. To uključuje prenošenje signala unutar VM-a u njegove usluge svjesne VSS-a, kao što su SQL Server, sam windows operativni sustav, Exchange Server itd., Tako da sve usluge koje se trebaju pripremiti imaju priliku za to. Usluge zatim ispiru sve blokove pisanja na čekanju tako da su njihove strukture podataka na disku u zajamčenom dosljednom stanju. Nakon što su sve usluge završene i sretne, signal se prenosi natrag i sigurnosna kopija na razini domaćina može početi.
Kao što možete vidjeti, Hyper-V sigurnosna kopija zahtijeva puno režijskih troškova. To nije isto što i Hyper-V Replika, koja jednostavno pomiče blokove od A do B, pa čak ni uvijek u pravom redoslijedu, a da usluge unutar VM-a nisu obaviještene. Ako se veza s replikom prekine, rezultat je obično katastrofalan. Također ne možete samo uzeti repliku i uključiti je samo tako. Ne postoji jamstvo da je replikacija ažurirana u nasumičnim vremenskim točkama.
Hyper-V sigurnosna kopija stoga je daleko superiornija od Hyper-V replike. To je kopija VM-a snimljena u vrlo specifičnom trenutku u vremenu. To je dosljedna kopija u padu i dosljedna aplikacija, tako da je zajamčeno da će biti u dobrom stanju kada ga koristite. Kada je sigurnosna kopija dovršena, znate što imate. Ali postoji nadzemni troškovi uključeni u pokretanje Hyper-V sigurnosne kopije.
Hyper-V Replika je pametan mehanizam koji možete koristiti za kopiranje VM-ova putem vrlo sporih veza s drugom web stranicom. To djeluje, ali ima nekoliko nedostataka kojih čovjek mora biti svjestan. To je proces koji se obično ne prati dobro. Često prestaje raditi, a da IT administratori to ne primijete. Tek kada je replika potrebna, IT administratori shvaćaju da je replikacija tiho prestala raditi mjesecima ranije, ostavljajući ih bez sigurnosne kopije za vraćanje.

MOŽE LI SE HYPER-V BACKUP KORISTITI KAO REPLIKACIJA?

Da, ali ne u vrlo kratkim intervalima. Pomoću BackupChaina možete koristiti mehanizam Hyper-V Backup za proizvodnju 1:1 kopije VM-a i postavljanje na zasebno glavno računalo ili više hostova. Prednosti su brojne: BackupChain nudi vrlo dobro praćenje i zapisivanje pogrešaka. Ako nešto pođe po zlu, bit ćete obaviješteni i možete odmah uočiti izvor pogreške u zapisnicima. Uvijek je poželjnija kopija VM-a s ocjenom Hyper-V Backup, kao što je detaljnije opisano u prethodnom odjeljku, tako da je kvaliteta replikacije mnogo bolja ako potječe iz Hyper-V sigurnosne kopije.
Osim toga, Hyper-V sigurnosna kopija nudi još jednu kritičnu prednost: Mogućnost povratka u prošlost i vraćanja mnogo starijih verzija VM-a. Stoga, za cjelovitu hyper-V strategiju sigurnosnog kopiranja nije dovoljno koristiti replikaciju. Replikacija štiti samo od iznenadnih hardverskih kvarova glavnog domaćina. Sve osim toga treba zaštititi odgovarajućim Hyper-V strategijama sigurnosnog kopiranja.
Za implementaciju Hyper-V sigurnosne kopije i replikacije preporučujemo korištenje BackupChaina.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Je li Hyper-V bolji od VMwarea?

Za i protiv pohrane u oblaku (Cloud Backup)