NEMOJ KORISTITI VMWARE SNAPSHOT (I AUTOPROTECT) ZA SIGURNOSNO KOPIRANJE

VMware i sve ostale virtualne platforme ne preporučuju korištenje značajki VMware Snapshot ili AutoProtect Snapshot za funkciju VMware sigurnosne kopije za virtualne strojeve. Obrazloženje i alternative navedeni su u nastavku. Prije svega, morate biti svjesni što snimke i značajke AutoProtecta rade, a što ne rade, kako biste donijeli informiranu odluku.

ŠTO JE VMWARE SNAPSHOT?
Snimka u VMwareu je mehanizam koji korisniku virtualnog stroja omogućuje da 'zamrzne' stroj i vrati se u to zamrznuto stanje u kasnijem trenutku. Naravno, ova značajka je vrlo popularna kod programera softvera i softverskih testera jer im omogućuje ponavljanje testova sa svim testovima koji imaju potpuno istu definiranu početnu točku i uvjete sustava. Ali kako se to radi interno? U tome leži odgovor zašto ne biste trebali percipirati snimke kao rezervni mehanizam.

VMware implementira snimke spremanjem virtualnog diska i internog stanja memorije virtualnog stroja, između ostalog, u zasebne datoteke, takozvane snapshot datoteke. Za svaki VMDK (datoteku tvrdog diska virtualnog računala), na primjer, i svaku snimku koju napravite za VM, bit će novi VMDK. Nakon što 'zamrznete' virtualni stroj snimanjem snimke, VMware prestaje pisati promjene diska na izvornom virtualnom disku i umjesto toga pokreće novu datoteku virtualnog diska. Nakon stvaranja snimke, izvorni VMDK ostaje netaknut.

Nažalost, VMware koristi stvarno glupu zadanu postavku koju većina korisnika ignorira. To rezultira podjelom VMDK datoteka u 2GB datoteke. Virtualni disk od 2 TB stoga je podijeljen u 1.024 datoteke veličine 2 GB. Ako sada mislite da je to stvarno glupo, razmislite o ovome: Ako sada napravite dvije, tri snimke, vaša VM mapa imat će više od 3.000 datoteka! I odjednom, vaš VM počinje postajati jako trom i pitate se zašto.

ŠTO SE DOGAĐA KADA VRATITE VMWARE SNAPSHOT?
Vraćanjem VMware snimke VMware uklanja sekundarni VMDK gdje su promjene pohranjene i učitava unutarnju memoriju i druge strukture iz prethodnog stanja virtualnog stroja. Sve ove informacije sadržane su u nekoliko datoteka povezanih sa snimkama. Nakon što VM ponovno radi, datoteke snimke se brišu.

ŠTO SE DOGAĐA KADA IZBRIŠETE SNIMKU VMWAREA?
Brisanje snimke je puno više posla jer sada govorite VMwareu da želite zadržati promjene, što je 'mislio' da je malo vjerojatno; stoga VMware mora spojiti izvorni virtualni disk s promjenama koje su se dogodile od tada. Ako bi se napravilo mnogo promjena, ovo spajanje bi moglo potrajati. Nakon dovršetka, datoteke snimke se brišu.

Dopustite mi da ubrizgam ovdje malo razmišljanja. Način na koji su VMware i druge platforme implementirali snimke zapravo je dokaz da se ne smiju koristiti za sigurnosne kopije i da nisu prikladne ni za proizvodne sustave. Da su arhitekti VMwarea željeli da koristite snimke kao zaštitni mehanizam, odlučili bi se za pisanje promjena na izvornom disku i pisanje izvornih blokova u datoteku "sačuvaj original". Time ne bi bilo utjecaja na performanse za naknadna čitanja ili pisanja, a uništavanje snimke bilo bi vrlo brzo i jednostavno. Ali to nije način na koji su to učinili, a nisu to učinili s dobrim razlogom: razlog je jednostavno taj što snimke nisu namijenjene sigurnosnim kopijama.

JESU LI SNIMKE DOPUŠTENE NA PROIZVODNIM SUSTAVIMA? NE.
Mnogi iskusni administratori IT sustava bit će ljuti ako stvorite snimke za proizvodni VM zbog neučinkovitosti i složenosti upravljanja navedenih gore. VM bez snimaka može postojati od jednostavno dvije datoteke, konfiguracije i VMDK virtualnog diska. VM sa snimkama lako se može sastojati od desetaka do stotina datoteka. Naravno, sve te neučinkovitosti zbrajaju i usporavaju poslužitelj. Oni čine upravljanje strukturama VM podataka previše kompliciranim i sklonim pogreškama. Najbolje je i najučinkovitije ne koristiti VMware snimke na proizvodnom sustavu iz tih razloga.

ZAŠTO SE TOČNO VMWARE SNAPSHOT I ZNAČAJKA AUTOPROTECT NE PREPORUČUJU KAO VMWARE BACKUP?
Sigurnosno pružanje sigurnosne obrade virtualnog stroja mnogo je potpuniji i pouzdaniji proces od jednostavnog snimanja. Prije svega, snimke mijenjaju sam VM jer uvode nove ovisnosti, dok VMware Backup ne. Prilikom dodavanja snimke stvara se više datoteka, a VMware počinje pisati promjene diska na različite datoteke itd. Ako se bilo koja datoteka ošteti ili izgubi, cijeli virtualni stroj postaje oštećen. Snimke se gotovo uvijek pohranjuju na istom disku; stoga će jednostavna pogreška diska utjecati i na snimku. Ipak, čak i ako se samo snimka ošteti i izvorne datoteke su u redu, u svakom slučaju VM je slomljen.

VMware sigurnosna kopija koristi zasebnu pohranu, idealno negdje drugdje na drugom uređaju ili na računu u oblaku. Štiti od svih vrsta kvarova: hardvera, softvera, zlonamjernog softvera, kvarova operativnog sustava i slučajne ili čak namjerne štete koju su napravili nezadovoljni zaposlenici, na primjer. Uzimajući pouzdane kopije svih bitova informacija koje su potrebne za vraćanje virtualnog stroja, VMware sigurnosna kopija sadrži kompletan skup svega što je potrebno za obnovu VM-a na bilo kojem VMware hostu, kao što su konfiguracija virtualnog stroja, virtualni diskovi i sve snimke koje pripadaju VM-u.

PREDNOSTI SIGURNOSNOG KOPIRANJA VMWARE-A U ODNOSU NA SNIMKE
Automatizirani VMware Automatic Backup uživo tehnički je superiorniji i mnogo pouzdaniji od snimke. VMware sigurnosne kopije mogu se uzeti dok je VM pokrenut ili kada je isključen, u svakom slučaju radi bez problema. Možete vratiti VMware sigurnosne kopije, a obnovljeni VM može se postaviti kao klon originala, tako da možete usporediti rame uz rame. VMware sigurnosne kopije nemaju utjecaja na performanse nakon dovršetka sigurnosne kopije, za razliku od snimaka koji usporavaju svaki pristup VM-u diska nakon što se stvore. Drugi važan učinak snimaka je da se VMware-interne datoteke za praćenje vrlo često zapisuju na disk za praćenje bitmapa snimaka, au slučaju SSD-ova to može dovesti do bržeg trošenja i habanja, a time i kvara diska.

KOJA JE PREPORUČENA STRATEGIJA?
Snimke su izvrsne za njihovu namjenu: testiranje softvera i operativnog sustava. Osim toga, njihovo korištenje najvjerojatnije nije dobra ideja, posebno na proizvodnim sustavima. Važne proizvodne VM-ove treba zaštititi dobrim VMware backup rješenjem tako da možete pouzdano vratiti VM na bilo kojem domaćinu, bez obzira što se događa, bez dugoročnog utjecaja na performanse virtualnog glavnog računala ili kompliciranja njegovog upravljanja. Softver za sigurnosno kopiranje VMware pomaže u održavanju VMware spremišta podataka mršavim i učinkovitim, a VM-i se pokreću na vrhunskim performansama bez režijskih troškova. Snimke negativno utječu na performanse, čine upravljanje pohranom složenijim, povećavaju potencijal pogreške, značajno smanjuju broj VM-ova kojima vaš domaćin može pouzdano služiti i stoga se ne preporučuju u svrhu sigurnosnog kopiranja.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Je li Hyper-V bolji od VMwarea?

Za i protiv pohrane u oblaku (Cloud Backup)

HYPER-V SIGURNOSNA KOPIJA I REPLIKACIJA: ŠTO JE NAJBOLJE?